Orkanen Irma hotar Florida

Den kraftiga orkanen Irma befinner sig i skrivande stund mellan Kuba och Bahamas, och har siktet inställt på Florida. Prognosen har blivit säkrare, och sannolikheten att Irma drar in över Florida under lördagen är stor. Troligen fortsätter Irma, dock i försvagat tillstånd, sedan upp över Georgia och South Carolina under söndagen och måndagen.

Irmas utveckling

Trolig utveckling för orkanen Irma. Källa: http://edition.cnn.com/2017/09/07/us/hurricane-irma-florida-latest/index.html

Irma har nu nedgraderats från en kategori 5-orkan till en kategori 4, men det är fortfarande en väldig kraft med vindar på omkring 70 m/s. När det var som värst blåste det 83 m/s, nästan 300 km/h. Det kan jämföras med gränsen för storm som går vid 25,4 m/s, och gränsen för orkan som dras vid 32,7 m/s. Det är den näst kraftigaste orkanen som någonsin registrerats på Atlanten, bara slagen av orkanen Allen år 1980. Dock noterbart att Irma höll sin maxhastighet under en betydligt längre period än Allen.

Irma har orsakat stor förödelse där den dragit fram bland de tropiska öarna, och åtminstone tio personer har dött. På Barbuda har 95 % av byggnaderna skadats enligt premiärministern Gaston Brown. Invånarna i Florida förbereder sig nu för att Irma ska dra in över land, och i de södra delarna har en obligatorisk evakueringsorder utfärdats. Det väntas stora mängder regn och kraftiga vindar, men det värsta väntas ändå bli svallvågorna på upp mot 1,5 till 3 m. Amerikanska National Weather Service har sagt att områden som drabbas av orkanen kan bli obeboeliga i flera veckor, eller till och med månader.

Om man vill läsa mer om Irma och dess utveckling kan jag rekommendera The Weather Channels hemsida.

Satellitbild av Irma

Irma sett från rymden. Bilden tagen den 6/9. Källa: http://cdn.images.express.co.uk/img/dynamic/galleries/x701/283384.jpg

 

Det här inlägget postades i Extremväder, Väderhändelser. Tagg: , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu