Rogue waves

På denna planet finns massvis med sagor och myter om diverse saker, allt ifrån glömda städer till tomtar och troll. Även inom naturvetenskapen finns en del myter, och en sådan myt är så kallade monstervågor, som även på engelska kallas freak waves eller rogue waves. Det förekommer massvis med historier om jättelika vågor där fartyg bevittnat vågor på upp mot 30 m, eller fartyg som spårlöst försvunnit. Så är detta bara bluff och båg, eller kan det verkligen bildas så pass höga vågor?

 

Myten om monstervågor har växt fram då dessa vågor verkar uppstå från nästan ingenting. Men för att agera Mythbuster för ett kort ögonblick så ska vi sätta punkt för detta: det är ingen myt, monstervågor kan bildas. Det finns många teorier om hur monstervågor bildas. Lite förenklat så bildas vågor från vinden, och ju högre vind desto högre vågor. Därför känns det som en självklarhet att det från orkaner finns risk för att monstervågor bildas. Detta är i och för sig sant, men många parametrar måste stämma för att detta ska inträffa. Men det har inträffat flera gånger att orkaner har skapat monstervågor, och en sådan gång kunde även vågen mätas. Det var år 2004 som orkanen Ivan i Mexikanska golfen som gav upphov till en 27,7 m hög våg. Dessutom var vågen 200 m lång.

 

Det har även bildats monstervågor från ingenting. Ett forskningsfartyg var utanför Kaliforniens kust år 2000 i lugnt hav, knappt en halv meter höga vågor som mest. Sedan från ingenstans träffades fartyget av en 6,1 m hög våg vilket ledde till att fartyget kapsejsade och sjönk. Från forskning har man sett att detta otroligt nog är möjligt. Forskarna skapade normala små vågor som bildats av vind och vid speciella förhållanden bildades en otroligt stor våg. Förklaringen är att monstervågen lånar energi från sina grannars vågor.

 

Bildresultat för freak waves

Det har inträffat flera gånger att fartyg och skepp förlist p.g.a. monstervågor. Bildkälla: U.S. Coast Guard

 

Ovanstående exempel är väldigt sällsynta, och på det hela stora vet man fortfarande inte hur dessa monstervågor bildas. Det finns däremot områden på haven där risken är större för att monstervågor ska bildas. Ett sådant område är precis söder om Sydafrikas kust, där den varma Agulhasströmmen ligger. Denna ström följer Sydafrikas östkust och nedåt sydväst söder om Sydafrikas sydkust. Vindarna i detta område är västliga men tidvis även sydvästliga, vilket bildar vågor som rör sig åt ost och nordost. Så Agulhasströmmen kan med andra ord möta nordostgående vågor, och om vågorna redan är höga nog och strömmen är tillräckligt stark så kan detta ge upphov till en monstervåg.

 

File:Benguela and Agulhas Currents.jpg

Genom att Agulhasströmmen möter nordostgående vågor kan monstervågor bildas. Bildkälla: Wikipedia

 

Till sist kanske ni undrar varför det inte nämnts något om tsunamis, som mycket väl måste klassas som en monstervåg? Tsunamis kan mycket väl bli otroligt höga, vilket vittnades i Indiska Oceanen 2004, men de bildas från ett jordskalv eller vulkanutbrott till skillnad från monstervågor som bildas från vindar.

Det här inlägget postades i Extremväder, Specialprognos, Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu