Hösten – stormarnas tid

Ett väderfenomen som hör ihop med hösten är stormar. Under hösten drar kallare luft ner norrifrån, samtidigt som vi har varm luft söder om oss, och haven är varma efter den, förhoppningsvis, varma sommaren. Våra vädersystem kommer oftast västerifrån, och lågtrycken som då bildas av de stora temperaturkontrasterna mellan norr och söder får extra energi då vattenånga avdunstar från den varma vattenytan. Då finns chansen till riktigt djupa lågtryck, och därmed kraftiga vindar. För att ett lågtryck ska klassas som storm krävs det att medelvinden som lägst uppgår till 24,5 m/s under en tiominutersperiod. Stormar är vanligast hos oss mellan september och januari. Noterbart är att de två kraftigaste stormarna som vi haft under senare år, Gudrun och Per, båda inträffade under januari.

Varma och kalla luftmassor över Europa

Varm luft i söder och kall i norr. På Atlanten har ett djupt lågtryck bildats i gränsen mellan luftmassorna. Ett typiskt scenario under hösten.

Jag har kort sammanfattat några av de senaste årens stormar nedan.

Urd – december 2016

Under julhelgen förra året rörde sig ett lågtryck söder om Island österut över Norska havet. Under annandagen bildades ett dellågtryck ungefär i höjd med Trondheim och det rörde sig sedan åt sydost över Sverige. I samband med detta uppmättes stormvindar på Väderöarna (27,2 m/s), samt Måseskär och Nidingen (båda 24,5 m/s, alltså precis på gränsen för stormstyrka).

Gorm – november 2015

Ett relativt flackt lågtryck över Nordsjön fördjupades snabbt under eftermiddagen den 29:e november 2015, och när det runt midnatt drog in över Götaland hade det utvecklats till ett riktigt stormlågtryck. Totalt uppmätte sju stationer stormstyrka i medelvind, och värst av dessa var Hanö med 29,6 m/s. Anmärkningsvärt är att Helsingborg uppmätte 36,4 m/s, vilket var kraftigare än när stormen Gudrun passerade 2005. Kraftigast byvindar uppmättes dock på Hallands Väderö där det blåste 39,4 m/s.

Per – januari 2007

Ett lågtryck drog in från Atlanten och fördjupades allt mer då det närmade sig Skandinavien. På morgonen den 14:e januari drog det in över Sverige och då uppmättes 30 m/s i medelvind och 38 m/s i byvind på Väderöarna i Bohusläns skärgård. I takt med att lågtrycket rörde sig österut tilltog också vinden över inlandet och då uppmättes 29 m/s i vindbyarna i både Tomtabacken och Växjö. Ungefär samtidigt uppmättes de allra kraftigaste vindarna under Pers passage då Hanö hade 40 m/s. Ser man till mängden fälld skog var Per den fjärde värsta stormen sedan 30-talet.

Gudrun – januari 2005

Vi sparar det bästa till sist. Stormen Gudrun var en riktig baddare. Sett till förödelsen den skapade, trädfällning och utslagen el och tele bland annat, är Gudrun den värsta storm som vi känner till i Sverige. Lågtrycket fördjupades mycket snabbt och drog in över Sverige under söndagen den 8:e januari. Då både el- och telenätet till stora delar slogs ut saknar vi mycket observationsdata från stormens passage, men de högst uppmätta vindarna uppgick i 33 m/s i medelvind och 42 m/s i byvind, båda i Hanö. Anmärkningsvärt är att både Växjö och Ljungby rapporterade vindbyar på orkanstyrka, alltså 33 m/s, vilket är mycket ovanligt i inlandet.

Det här inlägget postades i Årstider, Extremväder, Meteorologi och meteorologens arbete, Väderhändelser. Tagg: , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu