Oväntade följder p.g.a. klimatförändringarna

Atmosfären delas in i olika skikt, från troposfären i botten till termosfären i toppen. Bildkälla: NOAA

 

 

Vi lever i en tid då klimatet förändras. Det är inte så konstigt, klimatet har alltid förändrats under planetens livstid, men skillnaden nu är att klimatet ändras även p.g.a. människans hjälp. Klimatmodeller pekar på en global medeltemperatur som stiger, vilket får konsekvenser på vädret genom t.ex. kraftigare stormar och värmeböljor. Men det finns även vissa effekter från klimatförändringarna som man kanske inte tänkt på.

 

I serietidningen Asterix och Obelix så är gallernas största fruktan att himlen ska falla ned på dem. I framtiden kan detta bli verklighet, på sätt och vis. Först och främst, atmosfären delas in i olika skikt. Dessa skikt ändras lite i vertikal sträckning beroende var på planeten man befinner sig, men på våra breddgrader är det lägsta skiktet från marknivå till ca 10 km höjd, troposfären, följt av stratosfären (ca 10-50 km), mesosfären (ca 50-80 km) och termosfären (ca 80 km och sedan flera hundra kilometer ut från planeten). Forskare har nu insett att klimatförändringar och den globala uppvärmningen kan ge oväntade följder på atmosfären. Modellerna pekar på att troposfären kan bli varmare i framtiden, medan stratosfären och termosfären blir svalare. Om det blir kallare i de högre skikten i atmosfären ökar densiteten där och luften tar därmed mer plats. Resultatet blir att stratosfären och mesosfären (eller då himlen, som gallerna trodde att det var) sjunker och hamnar lite lägre ned i atmosfären.

 

En annan del som skulle kunna inträffa p.g.a. klimatförändringarna är att vår planet skulle kunna snurra långsammare i framtiden. Isen på jorden smälter alltmer då temperaturen stiger, något som kunnat mätas och observeras på Arktis som krympt mycket de senaste decennierna. All is på jordklotet ligger nära polerna, och därmed nära jordens rotationsaxel. När isen smälter flyttas massan längre ut. Precis som en konståkare som håller ut sina armar så kommer jorden då att snurra långsammare. Detta kommer däremot inte vara märkbart för hos människor (ber om ursäkt till er som trodde vi skulle kunna få sova lite längre). Det kommer enbart att handla om någon tusendels sekund som förändras per dygn.

Det här inlägget postades i Klimat, Okategoriserade, Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu