Det lackar mot jul

Så har då äntligen första advent anlänt och vi är inne i julmånaden. Det är dags att lägga novembermörkret bakom sig och lysa upp tillvaron med ljusstakar och stjärnor. Visst att dagarna kommer bli ännu lite kortare innan det vänder, men med husen fulla av ljus och doft av saffran så känns det ändå överkomligt. Jag har alltid älskat jul, men i år är det lite extra speciellt då jag har en dotter på två och ett halvt år som för första gången på riktigt kan uppskatta julen och uppladdningen. Vi har längtat hela hösten, men nu känns det på riktigt med julljus och adventskalender. Men fortfarande längtar vi efter den där snön. Visst, det har snöat ett par gånger i Stockholmsområdet, men det har smält bort ganska fort. Samtidigt får man bilder hemifrån Dalarna där snön ligger djup och det ser så där härligt vinterkrispigt ut. Men hur ser då chanserna för en vit jul ut?

Om man tittar på frekvensen för vita jular under åren 1931-1980 så ser man att Norrland, Dalarna, och norra Värmland i de allra flesta fall har kunnat räkna med att vakna upp till en vintervärld på julaftons morgon. Men ju längre söderut man kommer i landet, desto sämre är chanserna för en vit jul. Det ska väl också sägas att om man ser till de senaste årens snötäcke så har vi inte riktigt nått upp i de procentsatser som anges i kartan, och den globala uppvärmningen är säkerligen boven i dramat. Senast södra Sverige upplevde en vit jul var 2012, sedan dess är det mest Norrland, Dalarna, och norra Värmland som haft snö.

Frekvensen av vita jular under åren 1931-1980.

Snödjupet den 3/12 2017. Källa: SMHI

Hur ser det då ut i år? Det känns ju som att det varit ganska kallt hittills. På kartan för snötäcket den 3/12 så ser man att det följer ungefär samma mönster som ovan nämnt. Det ligger snö i Norrland, Dalarna, och Värmland, men också norra Örebro län. Under den kommande veckan gör dock mildluften comeback och det ser ut att bli regn ganska långt upp i Norrland. Men runt andra advent strömmar kalluften åter ner över landet och temperaturen sjunker. Något större snöfallsområde ser jag tyvärr inte fram till Luciadagen, men det är ändå inte omöjligt att det ligger någon cm snö på marken på Sydsvenska höglandet och i Svealand.

Men hoppet om en vit jul lever i alla fall!

Det här inlägget postades i Årstider, Klimat, Månadskrönika, Specialprognos. Tagg: , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu