Jul- och nyårsvädret

Det är väl dags att följa upp mitt blogginlägg från början av december då jag spånade lite om en eventuellt vit jul. Det har fallit en del snö sedan dess, men fortfarande ligger den riktiga snögränsen över norra Värmland, Dalarna, och Gävleborg. Sen finns det också en del snö på Sydsvenska höglandet, och några enstaka cm i terrängen i norra Svealand.

Jag kan börja med att säga att prognoserna för juldagarna har varit en mardröm. Maken till osäkra och föränderliga prognoser var det länge sedan jag såg. Hopp blandades med förtvivlan. Vinner kalluften, eller kommer den där varma luften med regn och rusk att ta sig upp över oss?

Vädret på själva julafton blir ganska så odramatiskt, men vi har ett händelserikt dygn innan dess med väldigt mycket väder. Från natten mot den 23:e till förmiddagen passerar ett omfattande nederbördsområde österut över landet. I samband med det förs mycket mild luft in västerifrån. Nederbörden kan börja som snöfall, men övergår till regn i Götaland, Svealand och stora delar av södra Norrland. Det är därför mycket stor risk för besvärligt väglag i södra Norrland, men också risk i Svealand, och viss risk i Götaland. Nederbörden följs av uppklarnande väder på många håll, men längst i norr ligger snöfallet kvar även under dagen den 23:e. Samtidigt tilltar en nordvästlig vind över mellersta Norrland och en västlig vind över Götaland. I mellersta Norrland, främst i fjällen, blir det då riktigt blåsigt med mycket hårda vindar. Hårda vindar väntas tidvis även över Götaland. Här väntas det också mer regn under lördagskvällen. Noterbart är också att den mycket milda luften i Götaland kan ge temperaturer på dryga 10 grader, kanske så högst som 11-12 grader under lördag kväll! Då kan man hålla i minnet att decemberrekordet är 13,7 grader.

Julaftons morgon ser ut att bli vacker och kall i norr, men mulen och mild i söder. Under eftermiddagen drar ett nytt regnområde in över Götaland västerifrån, men i övriga landet väntas soligt väder och temperaturer mestadels på minussidan.

Nedan visas väderläget vid kl 04 den 23:e, kl 13, kl 07 den 24:e, och kl 16.

 

 

Angående vädret till nyår så är det fortfarande lite tidigt för detaljer, men jag kan inte låta bli att dela den här bilden från Severe Weather Europe. Det är modelldata från en amerikansk vädermodell och visar väderläget på tolvslaget på nyårsafton. Du kanske kan få se mer än raketer vid tolvslaget om du blickar västerut…

 

Det här inlägget postades i Årstider, Specialprognos. Tagg: , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu