Klimatförändringar visar oss Jordens fina sida

Klimatförändringar är något som sker i skrivande stund, och som (nästan) alla vet så väntas klimatet bli sämre för livet på denna planet. Lite hemskt att säga men det finns faktiskt på ett sätt en fördel med klimatförändringarna: de kan göra så att vi får se en natur vi annars aldrig skulle ha kunnat uppleva.

 

I sydvästra Sydamerika ligger den mäktiga bergskedjan Anderna, med flera bergsmassiv som är minst 4000 meter höga över havet. I en del av peruanska Anderna finns en topp som är på 6384 meter och heter Ausangate, men som har på senare år fått namnet Rainbow Mountain. Hur kommer detta sig? Jo, till för bara några år sedan var berget täckt med snö, men när snön började försvinna p.g.a. ett varmare klimat fick man se marken som är helt spektakulär: flera färgkombinationer som kan liknas med en regnbåge eller ett konstverk där konstnären gått helt crazy med flera olika färgburkar. Hur kan då dessa fina färger ha bildats? Helt enkelt så har mineraler och bergarter eroderat under en väldigt lång tid, flera tusentals år. Berget är även så pass orört och vandringar dit är väldigt svåra i kombination med den höga höjden. (Ett tips för dem ska besöka Rainbow Mountain är att inkastaden Machu Picchu bara ligger några timmars vandring därifrån).

 

Efter att snön smält bort p.g.a. klimatförändringar så kan man beskåda det makalöst fina berget, Rainbow Mountain. Bildkälla: Pixabay.

 

Vi ska däremot inte glömma som sagt att klimatförändringarna är och kommer att bli ett stort problem, och det finns även redan flera spektakulära naturområden som är hotade av klimatförändringar, t.ex. Stora Barriärrevet utanför Australiens nordostkust. Så även om man skulle kunna få ett nytt fint naturfenomen genom klimatförändringar så förstörs säkerligen minst ett annat samtidigt.

Det här inlägget postades i Klimat, Okategoriserade, Väderhändelser. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu