Meteorologisk vinter

Vi har haft några fantastiska vinterdagar även i södra Sverige den senaste veckan. Den meteorologiska vintern nådde ända ner till gränsen mot Skåne under måndagen. Det var bara Skåne och en strimma längs västkusten, Blekingekusten och Öland som vintern inte nådde fram till. Och det ser inte ut som att den kommer att göra det den närmaste tiden heller. Den kalla luften som gav minusgrader i hela landet har nu förskjutits österut och norrut igen och ordentligt mild luft har nu dragit upp över landets södra del. Den närmaste veckan väntas plusgrader i Götaland och södra Svealand och den nederbörd som drar in kommer här att falla som regn. Plusgrader kan det tillfälligt bli även i delar av södra Norrland, men snön lär inte hinna smälta innan temperaturen sjunker igen.

Meteorologisk vinter
Den meteorologiska vintern infinner sig när dygnsmedeltemperaturen hållit sig under 0 grader under minst 5 dygn. Det har man alltså inte haft än i större delen av Skåne. Däremot har man haft vintertemperaturer, dvs en dygnsmedeltemperatur under 0 grader, men inte tillräckligt länge för att den meteorologiska vintern ska infinna sig. Än är det inte för sent. Förra året kom vintern till Skåne först i februari.

Från norra Dalarna och norrut har det fallit mycket snö den här vintern. Så här vackert var det på Granberget i Leksand strax efter nyår. Det har fallit ännu mer snö sedan dess.

SparaSpara

SparaSpara

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu