Vinterhögtryck – med dimfrost och underkylt duggregn

Vi har nu haft några dagar med förhållandevis lugnt väder. Det beror på ett mäktigt högtryck som etablerat sig strax öster om oss. Under sommaren är högtryck oftast förknippade med soligt och vackert väder, men vintertid är det lite lurigare. Det kan bli både klart och soligt (i den mån solen lyser särskilt mycket) eller så kan det bli mulet och fuktigt. Vi har haft båda delarna i landet de senaste dagarna. Se bara på satellitbilderna nedan! Skillnaden mellan dessa dagar är att den 9/1 dominerade den kalla och torra luften vilket gav klart väder i stora delar av landet, men till den 12/1 har fuktig luft dragit in med sydostliga vindar och svept in stora delar av Sverige i ett tjockt täcke av dimmoln. De utbredda ljusgula molnen är alltså låga dimmoln, eller Stratusmoln som det egentligen heter, och i samband med dessa kan både väldigt vackra och småfarliga fenomen uppstå.

Källa: Foreca/ Eumetsat

Källa: Foreca/ Eumetsat

Från många håll i landet har vi de senaste dagarna fått rapporter om kraftig dimfrost som gett ett magiskt vackert vinterlandskap. Ett typiskt läge för att dimfrost ska uppstå är just att det först varit klart och kallt, och att sedan dimma dragit in med förhållandevis fuktig luft. Vattenångan i luften deponeras då på, till exempel, de kalla grenarna. Bilden nedan togs av Jytte Meilvang i Stockholm den 10:e januari. Här ser man tydligt hur frosten, som ser ut som taggar, täcker hela träd och annat i omgivningen. Den här dagen blev det extra vackert eftersom dimmolnen lösts upp och solen kom fram.

Foto: Jytte Meilvang. Källa: @jyttemeilvang på Instagram

När dimmolnen istället breder ut sig och ger sådär gråmulet väder kan det hända att det börjar falla lite lätt snö. För att det ska hända krävs det att stratusmolnen är tillräckligt tjocka och kalla, och att vintersolens svaga strålar lyser på molnens ovansida. Det är tillräckligt för att utlösa en nederbördsbildande process. Det singlar då ner lite snö till marken, men ger bara mycket små mängder. Det kan också hända att luften en bit upp är tillräckligt varm för att nederbörden ska falla som duggregn. Om regndroppens temperatur sjunker under noll grader då den faller genom den kalla luften närmare marken blir den underkyld. Underkylt duggregn kan, precis som underkylt regn, skapa en ishinna på marken och ge problem med en förrädisk ishalka.

Högtrycket väntas hålla i sig under helgen, för att till början på nästa vecka ge plats för lågtrycken västerifrån.

Det här inlägget postades i Årstider, Meteorologi och meteorologens arbete, Väderskola. Tagg: , , , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu