Vädret i historien

Det är många gånger som vädret påverkat historien. Ett klassiskt exempel på detta är när Karl X tågade över Lilla och Stora Bält den kalla vintern 1658. Idag den 6 februari är det exakt 360 år sedan de svenska styrkorna tog sig över Stora Bält, the rest is, som man säger, history.

Men låt oss titta lite tillbaka vad det var som hände den där kalla vintern. Sverige var inblandade i flera krig samtidigt. I Polen hade situationen blivit besvärlig och ryska trupper tryckte på österifrån. Danmark såg sin chans och en krigsförklaring nådde den svenske kungen sommaren 1657. Karl X marscherade upp genom Jylland och på hösten hade man nått Frederiksodde som föll i svenskarnas händer. Både den svenska och danska flottan hade dragit sig tillbaka för vintervila, men den svenska kungen tänkte inte vila. Han visste att hans position var utsatt och ville vidare. Men hur?

Då slog kylan till. Det blev kallare och kallare och från mitten av januari 1658 följde sträng kyla och isen bredde ut sig alltmer. Efter några dagars patrullerande och undersökningar av isen togs beslutet på morgonen den 30 januari att skicka den svenska armén över isen. Det är bara ca 500 m från Frederiksodde över till Fyn. Man valde dock att korsa Lilla Bält via Brandsö som ligger några mil längre söderut. Därifrån är det ca 4 km över till Fyn.

Marschen skedde på dagen och den danska armén på Fyn hade inga problem att se vad som var på gång och förbereda sig. Men trots ett hårt motstånd lyckades den svenska armen på bara några timmar få danskarna att kapitulera och kunde därefter inta ön. Den större delen av den svenska armén tog sig helskinnade över isen, men två skvadroner med kavalleri gick igenom isen med män, hästar och allt. Trots detta var de svenska förlusterna relativt små.

Nu stod Karl X med sin armé på Fyn och hade en ännu större uppgift framför sig. Att korsa Stora Bält var förenat med en större risk då sträckan var längre. Man undersökte noga både den kortare vägen från Nyborg till Korsör och den längre vi Lolland och Falster. Den 4 februari återkom rapporter om att den längre vägen över Lolland skulle hålla. Den kortare vägen ansågs mindre säker på grund av strömmarna genom sundet. Men morgonen den 5 februari vaknade man till töväder och det var inget lätt beslut att fatta. Vädret slog dock snart om till minusgrader igen och kungen fattade beslutet att låta trupperna gå över isen. 2000 man kavalleri och infanteri gav sig på kvällen ut på isen och den 13 km långa marschen över till Lolland. Mitt på dagen den 6 februari stod kungen och alla hans män säkert på land igen. Under dagarna som följde kunde ytterligare trupper följa efter och i mitten på februari kunde hela armén marschera mot Köpenhamn.

Karl X hade spelat högt men vunnit. Resultatet av hans vågspel blev att Danmark fick kapitulera och Freden i Roskilde undertecknades. Det innebar att bland annat Skåne, Blekinge, Halland, Bohuslän, Bornholm samt Trondheims län tillföll Sverige.

Den här tiden på 1600-talet refereras ofta till som Lilla istiden. Den är känd för sitt kalla klimat och väldigt kalla vintrar. Det är svårt att hitta bra källor för hur många gånger som Lilla och Stora Bält har frusit efter detta. SMHI har kartlagt isläget i Östersjön sedan mitten på 50-talet. Den svåraste isvintern under den perioden var vintern 86/87, då isen lade sig i sunden. Kanske hade Karl X klarat att gå över Lilla Bält den vintern, men troligen inte Stora Bält.

Källor:
www.alltomvetenskap.se/nyheter/fran-norr-tillsoder
www.popularhistoria.se/artiklar/taget-over-balt
Wikipedia
SMHI

Det här inlägget postades i Extremväder, Klimat, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu