Ta det försiktigt på isen

Efter några veckor av extrem kyla och temperaturer som i slutet av februari låg långt under det normala i hela landet bjuder stora delar av landet på fantastiska möjligheter att ge sig ut på våra frusna sjöar. Kylan kom lagom till sportloven och många har nog varit ute och roat sig med att åka skridskor där isarna plogats. Bottenviken är nu istäckt och även delar av Norra Kvarken, norra Bottenhavet och längs ostkusten ända ner till Blekinge. Nu börjar temperaturen sakta närma sig för årstiden mer normala temperaturer och en bra bit in i mars går vi tveklöst mot vår. Vårvintern är en fantastisk tid att vara ute i naturen.

Men när man ger sig ut på naturisar är det viktigt att tänka på säkerheten. Att aldrig räkna med att en is är helt säker och ständigt kontrollera isens egenskaper och hållbarhet när man förflyttar sig. Även en tjock is kan ha svagheter och den kan ändras snabbt. Här kommer några viktiga saker att tänka på.

  • Ta med en kompis, ge dig aldrig ut själv, och håll avstånd till varandra ifall någon skulle gå igenom. Då hinner de andra stanna och undsätta.
  • Ge dig aldrig ut på isen utan isdubbar. Isen är hal och det finns inget att greppa. Tänk på att sätta dem högt upp runt halsen så att du kommer åt dem lätt.
  • En ispik hjälper dig att kontrollera isens tjocklek och bärighet. Kontrollera ofta, isen ändras.
  • Någon form av flythjälp är bra. En ryggsäck till exempel kan innehålla mycket luft och hjälpa dig att inte sjunka. Kläder och skor blir tunga när de blir blöta. I ryggsäcken bör man även ta med sig ombyte i vattentäta påsar och något varmt att dricka.
  • Räddningslina som sitter lätt åtkomligt. Både för att undsätta andra men även för att själv kunna kasta upp om du ramlat i.
  • Lägg din mobiltelefon i en vattentät påse så att den fungerar om du behöver ringa på hjälp.

Isens svagheter

Var särskilt försiktig och undvik platser där isen ofta är svagare. Det kan gälla områden som är påverkade av ström, som tillflöden, sund, uddar, utsläpp och grund. Vid broar, bryggor, vass, branta klippor, råkar och båtrännor är isen svagare. Tänk också på att isen kan vara ojämn på grund av vind och att områden fryser olika snabbt. Och under snön kan du inte se den.

På våren när solen börjar stå högre och värma igen kan isen snabbt. Det är förrädiskt då kalla nätter gör att isen fryser till igen, för att fram på dagen när solen legat på ett tag försvagas. Försämringen kan gå snabbt och även ske på djupet där det inte syns.

Ta det försiktigt där ute. Vattnet är kallt, det kan jag intyga.

Ta det försiktigt på isen, vattnet är kallt

Mildare luft har kommit in över södra Sverige. Våren är på väg men än finns mycket vinteraktiviteter att ägna sig åt. Men tänk på att isarna blir svagare och mer osäkra när temperaturen stiger. Förhållanden kan ändra snabbt i både tid och rum på våren. Ta det försiktigt om ni ger er ut, säkerheten kommer först. Vattnet är kallt, det kan jag intyga. http://blogg.foreca.se/2018/03/ta-det-forsiktigt-pa-isen/

Julkaissut Foreca Sverige 9. maaliskuuta 2018

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu