Sen vår, extremt tidig sommar, och vårflod – allt i ett

Det svänger snabbt i väderleken. Nyss klagade vi på att våren aldrig behaga komma med vårvärme och tussilago. Sen sa det svisch, och plötsligt var våren slut och den meteorologiska sommaren (se definitioner för de meteorologiska årstiderna längst ner) gjorde entré. Nu ska vi väl tillägga att naturen ger blanka tusan i vad vi meteorologer har för stolpiga definitioner för årstid, det kommer fortfarande bli vitsippor, syrener och allt annat härligt (pollen?) som hör våren till! Men det är ändå lite intressant att notera att den meteorologiska våren kom till Stockholm den 2:a april, och sommaren den 17:e. Huvudstaden upplevde alltså bara 15 dagar vår!

Att sommaren kommer till Stockholm så tidig som den 17/4 är extremt! Bara en gång, 1803 när sommaren kom den 14/4, har det registrerats en tidigare sommar än i år. 1996 och 1964 tangerade dock den 17/4. För rättvisans skull kan vi också redovisa att sommaren kom till Horn, Gladhammar, Kalmar, och Oskarshamn den 17:e, och till Lund och Malmö dagen innan.

Efter en lång vinter med mycket snö känns det ändå skönt att det nu börjar bli vår (för det är väl ändå vår ute, även om termometern sagt sommar). Men det innebär också att snön som fortfarande ligger djup på många håll i Norrland och nordligaste Svealand smälter snabbt. Det kan ge upphov till en kraftig vårflod med översvämningar som resultat. Det har faktiskt redan börjat. I skrivande stund har hydrologerna på SMHI utfärdat klass-2 varningar för delar av Dalarna och Gävleborg, samt klass-1 för Värmland, Örebro län, Västmanland, och Västernorrland. Typiska faktorer för en kraftig vårflod innefattar: mycket snö, hög dygnsmedeltemperatur (är det kallt på nätterna återfryser mycket av smältvattnet), och riklig nederbörd. I morgon måndag kommer man kunna få 5-10 mm regn i Svealand och Norrland…

Vårflod i Jämtland

Vårflod i Jämtland. Foto: Siwert Jonasson, Instagram

Så ut och fröjdas i det naturen har att bjuda på i vårväg, och njut av sommartemperaturerna! Som den obotlige optimist jag är vill jag bara påminna om att man aldrig vet hur länge det håller i sig. Vi bor ju trots allt i Sverige. Förra årets högsta temperatur blev 30,1 grader (i Oskarshamn) och noterades redan den 28/5. Summerar man sommarmånaderna juni till augusti så blev den högsta temperaturen 28,0 grader (Oskarshamn och Kalmar). Så frågan är ju om de 27,2 grader som uppmättes i Oskarshamn den 20/4 i år blir högst när vi summerar året, eller om vi får en varmare sommar? Frågan är ju också om man borde flytta till Oskarshamn…

En matta av vitsippor i skogen

En matta av vitsippor i skogen. Foto: Per Ola Wiberg, Wikimedia Commons

Definitioner för meteorologiska årstider:

  • Vår: Dygnsmedeltemperatur mellan 0 och 10 grader 7 dagar i följd
  • Sommar: Dygnsmedeltemperatur över 10 grader 5 dagar i följd
  • Höst: Dygnsmedeltemperatur mellan 0 och 10 grader 5 dagar i följd
  • Vinter: Dygnsmedeltemperatur under 0 grader 5 dagar i följd

Det här inlägget postades i Årstider, Extremväder, Klimat. Tagg: , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu