Åska och omslag i vädret

I början av veckan var det mycket varmt för årstiden med flera dagar med högsommarvärme. Den 16:e maj var det bland annat hela 29,3 grader i Uppsala, vilket var rekordvarmt. Från en lång vinter och kall vår fullständigt exploderade växtligheten och vips så var sommaren här. Helt plötsligt är parkerna fulla med folk som solar grillar och ett bad ligger inte långt borta.

Den 17:e maj slog vädret drastiskt om och vi fick kalla nordvindar. Helt plötsligt var det 10 grader kallare. Vad var det som hände? Shortsen var inte ens att tänka på längre och var är jackan? De kalla polarvindarna hade fullständigt dränerat ut den varma sköna sommarluften.

Detta omslag orsakade också mycket åska i södra Götaland den 17:e maj. På eftermiddagen bildades snabbt åskmoln över Halland, Kronoberg och över Skåne. Dessa majestätiska moln reste sig uppåt och påminde om hur liten man egentligen är. Fram till kvällen hade det varit runt 2000 blixtnedslag. Det blev problem med översvämningar på en del håll och lokalt friskade vinden i ordentligt. Vi vet fortfarande inte hur mycket regn som kom men lokalt kan det ha kommit upp mot 40-50 mm.

Åska och blixtar kan ju vara mycket mäktigt och samtidigt skrämmande. När man sitter där inomhus i en klibbig t-shirt och hör åskan braka loss som det nästan vore jordbävning är man inte så kaxig längre, i alla fall inte jag.

Det var inte någon tillfällighet att det blev så mycket åska och blixtar i samband med väderomslaget. Det är faktiskt vanligt på sommaren. Varm och fuktig luft stöter på den kallare luften, vilket skapar kraftiga vertikala vindar. På vissa ställen blir det uppåtvindar och på andra blir det nedåtvindar. Detta gör att det blir en laddningsförskjutning. Molnets topp blir positivt laddat och molnets undersida blir negativt laddat. Man kan tänka sig som när man gnuggar en ballong mot håret, fast i detta fall är det de olika vertikala vindarna som ”gnuggar” igång åskan. De olika laddningarna i molnet påverkar också laddningarna vid marken. Till slut blir laddningsfördelningen för stor och ”PANG” åskan är igång.

Nu ser det ut att bli varmt med högsommarvärme i stora delar av landet mot slutet av helgen och i början på nästa vecka. När den värmen sedan drar bort får vi vara beredd på blixtar och dunder, fast för min del får det gärna vänta, vill gärna njuta av riktigt sommarväder innan. Passa på och njut ni me!

Foto på de mörka åskmolnen över Skåne. Fotat av @tsomitradgard (instagram)

Det här inlägget postades i Årstider, Väderhändelser, Väderskola. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu