Sydlig jetström ger sommarvärme

Vi närmar oss slutet på maj och kan konstatera att maj 2018 kommer att bli varm och torr med temperaturer högt över och nederbördsmängder långt under det normala. Vi börjar väl närma oss ett läge nu när det faktiskt behövs lite regn, även om man i södra Götaland fått en del nu under helgen. Men vad beror detta på?

Högt upp i atmosfären, på ca 10 km höjd, strömmar vindarna runt jorden i höga hastigheter. Dessa kallas för jetströmmar och de påverkar vädret. Här ligger vindhastigheten mellan 50 och 100 km/h, eller ibland ännu mer. De uppstår på grund av stora temperaturskillnader mellan polerna och ekvatorn samt jordens rotation, och strömmar från väster till öster både på södra och norra halvklotet.

Jetströmmen böljar som en våg och ändrar läge och den bildar ofta en gräns mellan den kallare luften över Arktis och den varmare luften längre söderut. Just nu har jetströmmen ett nordligt läge med en våg som börjar söder och Grönland och drar upp över nordligaste Skandinavien. Det gör att varm luft från kontinenten får fritt spelrum att dra upp ända till våra breddgrader. Den här luftmassan är också torr och stabil med högtryck som ger oss mycket sol och lite nederbörd. Den skickar lågtryck som bildas ute på Atlanten och normalt brukar dra in över oss som på pärlband upp i samma nordliga bana. Detta kan jämföras med sommaren 2017 då jetströmmen hade ett mycket sydligare läge och i stället blockerade för varmluft söderifrån. Sommaren 2017 bjöd på blygsamma temperaturer, mycket få dagar med högsommarvärme och ostadigt väder med mycket stackmoln och skurar. Vi kan också titta på den mycket kalla vintern vi hade under februari, mars och april och se att i jetströmmen då låg sydligare och släppte ner den kalla luften från norr.

Jetströmmen söndag 27 maj 2018 på eftermiddagen

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

En kommentar på

  1. Thove säger:

    Intressant inlägg! Länkade det i mitt eget blogginlägg där jag kollar vad folk tycker om sommarvärmen, rösta gärna du med om du vill 🙂 http://blogg.plusett.nu/2018/05/29/sommarvarme-och-risker/