En första blick fram emot midsommarhelgen

Nu med cirka två veckor kvar till midsommar kan vi få en första aning hur midsommarhelgen kommer att bli vädermässigt. Jag skriver aning, för mer än så är det svårt att få så här långt i förväg. Väder är som bekant kaotiskt och mycket kan hända med prognosen på två veckor. Så till saken:

Tendensen fram till midsommar är att vi får lite mer varierat väder än vad vi vant oss vid under maj och inledningen av juni i stora delar av landet. Det innebär på de flesta håll i landet att det tidvis är risk för skurar men också att det blir perioder med soligt väder. Något långvarigt högtryck som det vi hade i maj är troligen inte att räkna med. Midsommarveckan ser nu i långtidsprognosen att inte bli extrem nederbördsmässigt om man ser till helheten, varken extremt torrt eller extremt regnigt. Det lutar också åt i stort normala temperaturer eller möjligen lite varmare och lite mer sol än normalt. Det betyder inte att man kan räkna med solsken och värme hela tiden då vi är inne i en period på året då skurar är vanliga. Det kan också skilja mycket från dag till dag under veckan och perioder med svalare luft är inte ovanliga så här års.

Detaljprognoserna för just midsommarafton och midsommardagen är än så länge mycket osäkra, men det tenderar alltså att chanserna är goda för ”klassiskt” midsommarväder i år.

 

Det här inlägget postades i Aktuellt väder, Specialprognos. Tagg: , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu