Stoftvirvlar

I maj och början av juni har bjudit på fantastiskt sommarväder. Det har varit fullt med folk på uteserveringarna och många har kanske tagit sitt första bad för säsongen. Tanken på att det nyss var vinter är som bortblåst när man sitter på en filt i solen och äter glass samtidigt som man hör barn leka lite längre bort. Det har inte bara varit rekordvarmt utan även rekordsoligt på många håll. Solen är också stark så här års och som starkast är solens strålar under midsommar.

Just kombinationen av stark solinstrålning och det torrare vädret har gjort att det varit optimala förutsättningar för stoftvirvlar.

Stoftvirvlar uppkommer just när solinstrålningen är stark. Solen värmer då upp ytan och luften ovanför och där uppvärmningen är extra effektiv börjar luften röra sig uppåt. Oftast fortsätter den rakt uppåt och om det är tillräckligt fuktigt kan stackmoln bildas. Fast ibland när luften är något torrare, vilken den ofta är på våren eller försommaren, kan det bildas en virvel. För att de ska bildas så ska det helst inte blåsa så mycket.

Virveln drar upp små partiklar och stoft och sträcker sig ofta ett 10-tal meter upp i luften och kan vara några meter bred. Vinden kan orsaka problem som att lättare saker kan flyga omkring, men ibland är de kraftigare och enstaka träd kan fällas.

Stoftvirvlar eller ”dust devils” som de heter på engelska kan bildas mycket snabbt och kan komma mycket överraskande då det annars är lugnt väder. Så när du ligger där i hängmattan och läser en bok, bli inte förvånad om du plötsligt hör ett vinande ljud och plaststolar helt plötsligt börjar flyga omkring bland dammet. Det kanske låter skrämmande, men de påverkar ett väldigt litet område och försvinner lika fort som de kommer.

Stoftvirvlar är inte så vanliga men de inträffar ändå ibland på försommaren. Själv har jag hört talas om två stycken under maj och juni i Sverige men det kan ju ha förekommit fler än så. Den ena inträffade i Södertälje och orsakade att föremål föll omkring och växthus förstördes. I ökenklimat och i torra områden med stark sol är de desto vanligare.

Nu efter midsommar kommer solen börja stråla med mindre energi samtidigt som sommaren kan ge något fuktigare luft, så chansen att se någon stoftvirvel kommer minska. Vi får nog passa på att njuta av allt annat som sommaren kan erbjuda. Hoppas ni får en fantastisk sommar!

 

Stoftvirvel i Texas, USA Foto: Jason Thigpen

Stoftvirvel i Texas, USA Foto: Jason Thigpen

Det här inlägget postades i Årstider, Extremväder, Okategoriserade, Väderskola. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu