Tromber

En tromb är kraftig, nästan lodrät virvelvind som uppstår ur kraftiga åskmoln. Det är inte helt klarlagt hur tromber bildas men den uppstår när skillnader i temperatur och vindhastigheter blir stora. Det karakteristiska för tromber är den molnslang som sträcker sig från moln och ner till marken. Diametern på molnslangen varierar från 10 m upp till 1000 m för stora tromber. Vindhastigheten varierar mellan 75 m/s och upp till 140 m/s.

I Sverige bildas upp mot 10 tromber varje år och de flesta på sommaren, men de har observerats även på våren och hösten. De flesta observeras längs med kusterna i södra Sverige. Det exakta antalet är dock osäkert eftersom det inte går att mäta eller upptäcka en tromb annat än visuellt. Då de uppstår lokalt och kortvarigt är det helt enkelt inte säkert att någon ser den och rapporterar.

Tromberna i Sverige är beskedliga om man jämför med de som kan bildas i USA. Där har man omkring 1000 tornados, som de kallas där, per år och de kan ställa till stor förödelse. I Sverige har någon människa aldrig skadats eller dödats av tromber. Det finns inget sätt idag att varna för tromber i förväg. Det går bara att bevaka vädret och varna när de sedan har uppstått. Bästa sättet att skydda sig mot en tromb är att ta skydd i källare.

Vi har nu en vädersituation med extrema temperaturer och mycket instabilitet i atmosfären i form av regn och åskskurar. Haven runt Sverige är varma. Det är gynnsamma förhållanden för att tromber ska bildas.

 

Bildresultat för tromb

SparaSpara

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu