Väderspråket

Nu har vi en riktig värmebölja. Det är rejält varmt i hela landet och det ser inte ut att bli någon större ändring på det den kommande veckan. Kanske kan det till och med bli en tropisk natt något dygn framöver. Men vad innebär det egentligen? När vi meteorologer använder oss av ord som värmebölja och tropisk natt finns det faktiskt en definition bakom. Vi kallar det för väderspråket och det har utvecklats för att alla ska använda orden på samma sätt.

En värmebölja definieras av WMO (World meteorological organisation) som ”över fem dagar i sträck med högsta temperaturen mer än 5 grader över den för årstiden normala”. Andra definitioner förekommer i andra delar av världen, som då också inkluderar fuktigheten. I Sverige säger vi att en värmebölja infinner sig när vi har minst 5 dagar med maxtemperaturer över 25 grader. Då är det varmt här hos oss och det är det som räknas när vi uttrycker oss här och nu. En värmebölja kan alltså inte inträffa på vintern här hos oss. Då säger vi i stället att det varit extremt milt eller för årstiden höga temperaturer.

När temperaturen når upp i 25 grader här i Sverige säger vi att vi har högsommartemperaturer. Förra sommaren, som i slutänden blev förhållandevis normal när det kommer till temperaturen, hade vi väldigt få högsommardagar. Det har vi inte i år.

När vi har så höga temperaturer här i Sverige kan det också bli tropiska nätter. Då får inte mintemperaturen understiga 20 grader. Vi har inte haft någon tropisk natt den här sommaren än, även om det var väldigt nära när det var så varmt i maj. Förutsättningarna finns den kommande veckan för att det ska inträffa.

Det är också viktigt att uttrycka sig rätt om temperaturen, annars blir mina kollegor i branschen irriterade. Varmt får man säga på sommaren, på vintern använder man i stället milt. På samma sätt bör man undvika kallt på sommaren, och i stället säga svalt. Blir det riktigt låga temperaturer på sommaren kan man säga kyligt i stället.

Det har också förekommit många regn- och åskskurar de senaste dagarna. Skyfall kanske du säger. Men även detta uttryck har en definition och ett skyfall är det först när det kommer 50mm på en timme, eller minst 1 mm på en minut. Det är mycket regn på kort tid. De flesta mätstationer idag rapporterar nederbörd en eller två gånger per dygn och då är det svårt att i efterhand veta om det faktiskt kom så mycket på så kort tid. Dessutom är skurar till sin karaktär lokala, och kan lätt missa mätstationerna.

Värmeåskväder är också ett ord som används ibland och det är sådana åskväder som uppstår nu på sommaren när det är varmt och fuktigt och luften närmast marken värms upp. I dessa fall pratar vi också om stackmoln, växlande molnighet, vackertvädermoln. Det är så dessa åskskurar börjar. Som små bulliga cumulusmoln, som sedan växer till allt mer under dagen och när de blir tillräckligt höga och kalla i topparna börjar släppa ifrån sig regn. Och kanske till och med hagel och åska. När sedan solen går ner på kvällen försvinner energin som behövs för dessa moln och skurar, de sjunker ihop och försvinner. För att kanske komma tillbaka igen nästa dag.

Cumulusmoln, stackmoln, vackertvädermoln. Kärt barn har många namn.

SparaSpara

SparaSpara

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu