Typiskt augustiväder

Det har nog inte undgått någon att sommaren varit extremt varm och torr. För många har den säkert varit fantastisk med ovanligt varma bad och riktigt härliga sommarkvällar.

Nu har högtrycket gett vika vilket öppnat upp för mer växlingsrikt väder med områden med regn och även åskskurar. De senaste dagarna har det varit mycket åska i stora delar av landet.

Augusti är också en av de sommarmånaderna med mest åska, speciellt över hav. Vattnet brukar i regel vara som varmast i augusti, och i år är det ovanligt varmt. Det varma vattnet gör att åskan får energi underifrån. När luften kyls av mot natten lite högre upp i atmosfären kan luften få en snabb uppåtgående rörelse. Dessa rörelser skapar även nedåtgående rörelser och vips så har vi förutsättningar för åska.

Ofta kan det förekomma åska under dagen in över land, men senare under kvällen tappar åskan energi och skurarna dör ut. Fast när luften kommer ut över det relativt varma vattnet blir det ny fart på skurarna och åskan. Under försommaren är det vanligt med skurar och åska på eftermiddagarna men när luften kommer ut över det kalla havet tappar de energi och dör ut.

En annan sak som händer i augusti är att det börjar märkas att solen faktiskt går ner tidigare på kvällen. Känslan av höst kommer smygande, inte bara för mörkret utan också för att det känns lite råare. När solen går ner tidigare strålar värmen bort och temperaturen sjunker. Samtidigt blir det också fuktigare, vilket gör att det kan upplevas lite råare. Tanken på att semestern snart är slut kan komma smygande när man sitter insvept i filten och tittar ut över ängen och ser hur dimbankar börjar bildas. Dimbankar är också något som blir allt vanligare i augusti. Värmen strålar bort och temperaturen sjunker, vilket gör att dimbankar kan bildas.

Kvällarna blir kallare men det är också stora skillnader beroende på var man är. Precis vid kusterna kan det vara betydligt varmare jämfört med en bit in i landet. Det varma vattnet kan verkligen göra skillnad och just denna månad har vi ju betydligt varmare vatten än vi brukar ha.

Även om prognoserna ser ostadiga ut för närmaste tiden så finns det ändå en del sol mellan varven. Med det varma vattnet är ju badsäsongen inte slut på långa vägar. Så passa på och njut och pressa ut det sista av sommaren!

Foto: Christer Nyqvist

 

 

 

Det här inlägget postades i Årstider, Okategoriserade, Väderskola. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer på

 1. Klas Stjernberg säger:

  Det heter var man är och inte vart man är!

  • Per Holmberg säger:

   Hej Klas!

   Du har helt rätt! Jag har ändrat nu! Tack för påpekandet!

   Hälsningar Per