Typiskt septemberväder

Efter en mycket torr och varm sommar så fick vi till slut en ändring i väderläget i augusti. Hittills i augusti har det varit mer typiskt svenskt sommarväder. Inga fler varma nätter där man sätter på och stänger av fläkten hela tiden. Det surrande ljudet med svalkande luft eller tyst och varmt, det har varit den ständiga frågan. Det känns för första gången helt ok med svalare, blåsigare och ostadigare väder på sommaren.

I augusti har områden med regn och skurar dragit förbi och mellan varven har solen varit där och påmint oss om att det fortfarande är sommar och det är helt ok att ta ett bad. Det har också varit mycket åska och på flera håll har man kunnat se tromber som gett kraftiga vindbyar. Med andra ord så har det alltså varit en hel del ”action” för en meteorolog.

Fullt lika mycket ”action” kommer det troligtvis inte att vara i september. Hur är vädret egentligen i september? En sak som vi inte kommer ifrån är att solinstrålningen blir allt svagare. Eftersom det är den starka solinstrålningen som är maskinen till skurar så kommer de att bli allt färre och mindre kraftfulla efterhand. Åska och blixtar börjar också bli ovanligare ju längre in i september vi är.

Det är ju inte bara solstrålningen som blir svagare, den försvinner också allt tidigare på kvällen samtidigt som solen går upp senare på morgonen. Det gör att natten blir längre vilket också gör att avkylningen kan pågå under en längre tid. Det påverkar inte bara temperaturen utan det triggar också igång dimma och dimbankar. Tidigare har solen och värmen hindrat dem men nu kan de gödas och växa till sig under natten så pass att det är först under sena morgonen och förmiddagen som solen får tillräckligt med muskler för att tvinga bort dem. Så det blir vanligare med dimma, dimbankar och även låga moln under mornarna.

När dessa släppt kan det bli soliga dagar och temperaturen kan fortfarande stiga till runt 20 grader vissa dagar, speciellt i söder. Temperaturskillnader blir också större mellan de norra och södra delarna. Till fjällområdena har hösten ofta redan kommit i början av september men på de flesta håll i landet så kommer hösten i september. Längs kusterna i söder dröjer det oftast till början av oktober. Det är just längs kusterna som det blir som varmast också. Vattnet är fortfarande relativt uppvärmt och bidrar till lite värme. Det kanske främst märks på kvällen och natten när de inre delarna kan få låga temperaturer när det är klart.

Nu ser början av september ut att bli fortsatt ostadig med regnområden i horisonten. Vi får se vad resten av månaden bjuder på, men det gäller att passa på att njuta av de varmare och soligare dagarna för hösten närmar sig.

 

Än är det relativt varmt i vattnet, passa på att bada medan det går.

Än är det relativt varmt i vattnet, passa på att bada medan det går.

 

 

 

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu