När första snön kommer

Ser man på Sverige som helhet så har den första snön redan kommit. I spåren av stormen Knud har kallare luft tagit över och påföljande lågtryck har inte dragit upp så mycket varmare luft över landet. Tidigare i veckan har rapporter om snöinslag i nederbörden förekommit både i Bohuslän och Malmö (!).

Meteorologiska vintern har dock bara kommit till en enda väderstation, Stekenjokk, men vintertemperaturer (dygnsmedeltemperatur under 0 °C) har börjat dyka upp tidvis på flera håll i fjällen.

Natten mot fredag berörde lätt snöfall delar av södra Norrland och det var inte bara fjällen som fick ett litet snötäcke, även delar av Ångermanland fick någon cm (se bild 1 nedan). Det är inget konstigt att den första snön kommer i slutet av september, se kartan nedan för vilka delar av landet som normalt fått sin första snö fram till den 1:a oktober.

1. Nysnö 2018-09-28

2. Medelvärde för normal första dag med snötäcke 1 oktober

Hur ser då prognosen ut för den närmaste tiden, blir det mer snö? Nå, dagarna runt månadsskiftet ser ut att fortsätta med ostadigt väder och kylig luft, med några små undantag i söder. Medeltemperaturen blir normal eller lägre än det normala och risk för snöfall finns i fjälltrakterna samt allra längst i norr.

Snö kan givetvis ge halt väglag, men det finns också andra typer av halka som kan dyka upp, läs gärna mitt blogginlägg från förra året om vilken typ av halka som kan dyka upp och hur den bildas. Länk här: http://blogg.foreca.se/2017/11/sasongsstart-for-halka/

Kommentera gärna nedan hur du förbereder dig för den första snön och halka på vägarna!

Det här inlägget postades i Aktuellt väder, Årstider. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu