Oktober- hösten konung

Nu i veckan har mycket varm luft kommit upp söderifrån. Helt plötsligt kommer sommarkänslan fram och man blir liksom lite fundersam på vilken årstid det egentligen är. Efter att tidigare ha frusit ett antal gånger på cykelturen till jobbet har jag precis insett att nu är höstkylan här och det är dags att byta till den där varma jackan. Vad händer nu ska jag byta tillbaka? Inte mig emot egentligen, skönt att kunna njuta av mer sommarväder. Vi får tacka den tropiska orkanen Helene som förde upp varm luft till Europa och sedan andra lågtryck på Atlanten för att värmen kom hela vägen till oss.

Nu är ju värmen tyvärr bara kortvarig och vi går ju sakta mot höst och vinter vare sig vi vill eller inte. Snart är det ju redan oktober, höstens konung, men hur brukar vädret egentligen vara då? En sak som är säker är att solens strålar blir allt svagare och natten blir längre.

Att just solens strålar blir svagare påverkar vädret på flera sätt. Inte bara att det nu blir kallare mitt på dagen när det är soligt, utan det påverkar en del andra väderfenomen också. De snygga sommarmolnen som kallas stackmolnen försvinner allt mer. Det blir också betydligt ovanligare med regnskurar över land, i alla fall den typen av regnskurar som är isolerade från varandra med lite sol emellan dem. Anledningen till det är faktiskt solens svaga strålar. De orkar inte värma upp terrängen så pass att luften kan stiga och det är precis det som är en förutsättning för att stackmoln och skurar ska bildas.

Ett nätterna blir längre gör också att temperaturen får längre tid på sig att sjunka innan solen sedan går upp. Det gör också att dimma kan växa till ordentligt och bli riktigt tät mot morgonen. Ju tätare och tjockare den är desto svårare är det att få bort den. Solens strålar brukar bränna bort både moln och dimma, men med dessa ynkliga strålar händer det inte så mycket. Dimman kan ligga kvar ibland även till eftermiddagen.

De bästa förutsättningarna för dimma är i situationer med högtryck. Då blåser det inte så mycket samtidigt som det finns bättre chans för klara nätter. Så i situationer med högtryck är det mycket vanligt med dimma eller dimmoln i oktober. Fast det finns en annan sak som sker som motarbetar dessa högtryck. Längre västerut ute på Atlanten börjar man få stora skillnader i temperatur mellan t.ex Island och Storbritannien. Denna skillnad skapar “jetströmmar” som i sin tur skapar lågtryck. Med mycket lågtryck över Atlanten blir det ofta ostadigt väder över Sverige. Lågtrycken kan avlösa varandra med regn efter regnområde som passerar. Det blir också blåsigt och är som gjort för att löven på träden ska försvinna.

Som surfare har jag börjat uppskatta oktober mer och mer. Det går ofta att surfa ganska kontinuerligt i oktober. Även om inte alla surfar så kan det ju vara mysigt att sitta inne när regnet piskar mot taket med en varm kopp te, eller hur? Kanske kan tända en brasa också så den där totala höstkänslan infinner sig. Fast innan dess kan vi väl njuta lite till av den värme som faktiskt finns ute nu.

Fina höstfärger, Fotat av  @katharinasfoto på instagram

Fina höstfärger, Fotat av @katharinasfoto på instagram

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Det här inlägget postades i Årstider, Klimat, Väderskola. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu