Påverkade vädret valet?

I söndags gick Sverige till val och jag hoppas verkligen att ni alla uttryckte er demokratiska röst. Själv var jag upptagen hela söndagen, så jag passade på att förtidsrösta redan på måndagen istället. Solen värmde härligt när jag var på väg till vallokalen och det fick mig att fundera: kan vädret påverka valresultatet? Troligen är det ju så att om det ösregnar på valdagen så växer skaran av soffliggare. Men kanske finns det också andra aspekter?

Psykologer har länge studerat hur regn eller solsken påverkar vår sinnesstämning och det finns också studier på hur vårt beslutsfattande påverkas av vädrets makter. En strålande vacker dag känner vi oss gladare och nöjdare, både med livet i allmänhet och över hur demokratin och politiken fungerar. Samtidigt har dock studier visat att vi blir mer riskbenägna när det är vackert väder, särskilt om solen och värmen kommer som en överraskning. Desto mer konservativa och försiktiga blir vi i busväder och i USA har man kunnat se att bister kyla på valdagen är till republikanernas fördel. Är det istället riktigt varmt väder stiger irritationen. Flera studier har också gjorts i Storbritannien där fyllnadsvalen kan ligga närsomhelst under året. Där har man kunnat se att valdeltagandet i medel är 5,2 procentenheter högre under sommarhalvåret än under vintern. I USA har det också visat sig att om det regnar mycket (25 mm under dygnet) så minskar valdeltagandet med 1 procentenhet. Samma resonemang gäller dock inte för de svenska väljarna som tappert tar sig till vallokalen oavsett om himlen öppnar sig eller inte.

Förutom de politiska aspekterna finns det såklart många andra områden där vårt humör styrs av vädret. Till exempel har man sett att när det är kallt väder blir vi mer benägna att söka psykologisk värme. Studien utfördes i ett rum som antingen var varmt eller kallt och resultatet var tydligt: personerna i det varma rummet var mindre frestade att välja en romantisk film än de i det kalla rummet. På samma tema har man även kunnat se en stark korrelation mellan höga temperaturer och minskat antal nyfödda nio månader senare.

Du kanske själv har känt av att du är betydligt piggare och att livet känns enklare under sommarhalvåret? Detta har (bland annat) att göra med solinstrålningen, som ju varierar kraftigt mellan årstiderna på våra breddgrader. Går du in i en årlig vinterdepression diagnostiseras det som SAD (Seasonal Affective Disorder). Även extremväder kan leda till depression och post-traumatisk stress. Forskare är nu oroliga för att den mentala ohälsan kan öka när vi går mot ett varmare klimat där extrema väderhändelser inträffar allt oftare.

Foto: Johanna Herbst (via instagram: @faugel)

På väg till vallokalen? Foto: Johanna Herbst (via instagram: @faugel)

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Tagg: , , , , , . Bokmärk permalänken.

En kommentar på

  1. vädret - väderkarta.se säger:

    Regnar det på valdagen i USA minskar valdeltagandet. När forskare i Sverige undersökte våra valdagar under flera decennier fann de inget liknande samband – det beror dock inte på att vi svenskar härdar ut i regnet, utan troligtvis på helt andra faktorer.