Brittsommar

Brittsommar kallas en varm period på hösten som inträffar i anslutning till Birgittadagen den 7 oktober. Det ska ha varit en kallare period med den första nattfrosten och sedan ett omslag till varmare väder. Man kan diskutera olika bedömningar av vad som ska klassas som Brittsommar. Till exempel bör det inte bara vara varmt, utan även lugnt och vackert väder med sol och svag vind. Både sol och svag vind är med största sannolikhet en förutsättning för att vi ska få höga temperaturer så sent på hösten. Det finns ingen mer exakt definition av brittsommar än detta och ordet Brittsommar finns bara på svenskan.

Det är inte ovanligt med milda höstar, men Brittsommar är inte alltför vanligt. Enligt SMHI är det 2005, 1995 och 1973 som är de senaste åren att utmärka sig speciellt. Då hade större delen av landet Brittsommar. 1995 uppmättes också svenskt värmerekord för oktober i Oskarshamn som hade 24,5 grader den 9 oktober. Det finns andra år som också kvalar in på listan över Brittsommar, men då har det som 1962 och 2010 bara gällt norra Sverige och 1985 bara södra Sverige.

En liknande period med varmare väder på hösten benämns i många andra länder som Indiansommar. Indiansommaren är dock inte kopplad till ett speciellt datum, utan kan infalla när som helst under hösten efter en period med kallt och kyligt väder. Det finns flera teorier om varför det kallas indiansommar, men en är att det under dessa perioder på hösten med milt och behagligt väder var gynnsam för indianernas buffeljakt.

I skrivande stund har vi redan uppnått ett nytt rekord. Under torsdagen den 11 oktober uppmätte Göteborg 21,1 grader som mest, vilket är nytt rekord för Göteborg i oktober sedan mätningarna startade 1859. Kanske kan rekordet slås igen innan helgen är slut. Brittsommaren stannar hela helgen, men sedan trycks värmen bort österut och söderut igen av kallare luft utifrån Atlanten.

Foto: John Turner, @jg_turner

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu