Typiskt novemberväder

I oktober har många värmerekord slagits. I Norrköping hade man t.ex. hela 23 grader i mitten av månaden, nästan högsommarvärme. Helt plötsligt kunde man gå runt i t-shirt igen och suget efter glass började komma tillbaka. Folk satt på uteserveringar och drack öl och det kändes som staden fick nytt liv igen. Även om det var varmt och kändes som sommar på många sätt så var det något som var annorlunda. Det tog ett tag innan jag kom på vad det var, men till slut slog det mig, ljuset! Det var ljuset som var olikt. Solen stod lägre och gav ett annat ljus. Ljuset förändras mycket nu och strax går vi in i en ännu mörkare månad, nämligen november.

November är en av de mörkaste månaderna. Solen står nu betydligt lägre och dagarna blir kortare och kortare. Solen ger heller inte mycket värme. Solen förmår heller inte att bränna bort dimmoln under dagtid och molnen ligger lätt kvar. Vid högtryck med svaga vindar bildas lätt moln och vid sydliga vindar med fuktig luft kan det ibland dröja en vecka innan man ser solen igen.

Med kortare dagar och mindre värme från solen blir det allt kallare. Det är normalt att vintern kommer till sydligaste Norrland, Svealand och inre Götaland. Det första snöfallet brukar också inträffa i stora delar av södra Sverige.

När mycket kall luft drar in från norr eller nordost kan det bildas snökanoner över Östersjön och Bottenhavet. De bildas när skillnaden i temperaturen mellan luften allra närmast havet och inkommande luften norrifrån är stor. När det blåser friska nordostvindar kan täta snöbyar dra in över delar av ostkusten, i alla fall om det är tillräckligt kallt.

Likt oktober är det ofta mycket lågtryckstrafik ute på Atlanten och November brukar ge relativt mycket nederbörd som rör sig in med fronter och lågtryck. I samband med detta brukar också stora delar av Norrland bli snöbelagd. Det gör också att många skidorter kan öppna i fjällen. De kanske inte bara är beroende av natursnö men vid högtryck kan det också uppstå längre perioder med kallt väder och snökanonerna kan köras.

Snötäcket i norr gör också att det blir något färre fall med dimma även om det finns undantag. I söder däremot där det ofta inte hunnit bli något ordentligt snötäcke är det likt oktober vanligt med dimma.

Även om det kanske låter lite tråkigt med allt mörker som kommer i november så kan man ju alltid göra lite mysigt hemma med ljus och kanske en kopp te. Så fort snön kommer blir det ju också ljusare och skid- och snowboardsäsongen är igång, inte så dåligt eller hur? Ut och njut på ditt sätt.

 

Snöfall foto Tobias Åberg

Snöfall foto Tobias Åberg

Det här inlägget postades i Årstider, Klimat, Okategoriserade, Väderskola. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu