Alla vill väl ha snö till jul?

December och första advent står runt hörnet och många vaggas in den där härliga julstämningen med ljusstakar, julstjärnor, pepparkakor, julmusik och glögg. Inte nog med det så skulle ett ordentligt snötäcke göra susen för att få det att kännas som juletider och vinter på riktigt. Själv älskar jag snö och minusgrader, det ger det där knarret under skorna, dämpar alla ljud och lyser upp i mörkret. Om det kommer tillräckligt stora snömängder och det blir kallt kommer jag att åka skidor, skridskor och bygga snögubbar med syskonbarnen. Det finns ju få saker som är mer stämningsfullt än snö i juletider.

Men hur vanligt är det egentligen att vi har snö i december? Statistiskt sett är det i princip alltid snö till i jul i Norrland. Även Dalarna och delar av Värmland har vanligtvis snö till jul medan det i övriga delar av Svealand och ner mot Jönköpingstrakterna är snö i cirka 50–60 % av fallen. Vanligtvis är det mildare längre söderut i Sverige och framförallt längs kusterna och i mindre än 50 % av fallen någon snö alls till jul. Denna statistik tar hänsyn till jular under perioden 1931-1980, så det är inte omöjligt att det är än längre chans till snö framåt jul än vad den här statistiken visar i och med den globala uppvärmningen.

Frekvensen av vita jular i Sverige under perioden 1931-1980.

Hur ser förutsättningar ut inför i år då? Jo, det krävs ju både minusgrader och nederbörd för att det vita guldet ska kunna breda ut sig i landet och än så länge är det nästan bara i Lapplandsfjällen och Jämtlandsfjällen som snötäcket har bredd ut sig. Inledningsvis i år bjuder december på milt väder och mestadels regn, men när vi fortsätter in i december väntas temperaturen hålla sig under nollan i Norrland och även ner över Dalarna och Värmland samtidigt som flera nederbördsområden med snö väntas passera. Det ger goda förutsättningar för en vit jul.

Längre söderut pendlar temperaturen desto mer mellan plusgrader och minusgrader. Temperaturen väntas dock mestadels hålla sig på plusgrader, men kring Lucia-dagen ser det ut som att minusgraderna återigen kan sträcka sig över stora delar av södra Sverige. Dock väntas det då torrare luft över landet och därmed mindre chans till snöfall. Väderläget närmare jul är mer osäkert men som sagt är temperaturväxlingar mellan plusgrader och minusgrader vanliga i söder, men i lite högre terräng är förhållandena mer gynnsamma för snöfall och något lägre temperaturer. I Norrland ser det i alla fall ut att det precis som vanligt blir en vit jul medan vi i södra Sverige får fortsätta hoppas på snö eller åtminstone lite rimfrost.

Det här inlägget postades i Årstider, Klimat. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu