December – Mörkrets månad

December är kanske den månaden när vädret är extra intressant. Ska det bli den där ljuvliga vita julen med den gnistrande snön som lyser upp i mörkret? Det är i skrivande stund tyvärr svårt att svara på var det kommer bli en vit jul. Vad som är mer säkert är att december är den mörkaste månaden.

Som mörkast är det runt den 21:a december och det är då som solen ger som minst energi. Detta påverkar vädret på flera sätt. Solen värmer knappt under dagtid och längst i norr går den inte ens upp. Det gör att temperaturen påverkas inte mycket av den dagliga variationen. Det som mer bestämmer vad det är för temperatur är givetvis var luften har kommit ifrån men också om det är klart eller mulet väder. Om det är tjockt med moln mitt på dagen och sedan spricker upp är det mer troligt att temperaturen sjunker än att den stiger. Det är alltså precis tvärtom mot vad det brukar vara när solen är starkare.

Den svaga energin från solen och de korta dagarna gör att det finns förutsättningar för att temperaturen verkligen kan sjunka. Normalt sett brukar vintern anlända även till Götaland under december månad. Den lägsta temperatur som uppmätts i december är -48,9 grader i Hemavan den 30:e december 1978 (SMHI). Även om det låter ruskigt kallt så brukar det faktiskt vara ännu kallare i både januari och i februari.

Hur brukar vädret annars vara? Det är väldigt beroende så klart om det är högtryck eller mycket lågtryck o.s.v. Likt oktober och november är det ofta mycket lågtryckstrafik ute på Atlanten och december brukar ge relativt mycket nederbörd som rör sig in med fronter och lågtryck, fast högtryck kan givetvis förekomma också. Med mycket nederbörd brukar också snötäcket byggas på i de norra delarna och i fjällen.

Även om december är den mörkaste månaden så finns det ju en hel del positiva saker också. December är den första riktiga vintermånaden i all fall om man bor lite längre norrut där snötäcket ofta har lagt sig för att stanna för säsongen. Man kan då börja åka skidor på längden. Många skidorter öppnar också upp mer backar och det finns möjligheter att  åka både skidor och snowboard. Om detta inte är en tröst så kan väl julbelysningen kanske muntra upp lite? Ha en fin december allihopa!

 

 

Det här inlägget postades i Årstider. Bokmärk permalänken.

2 kommentarer på

 1. Staffan Thorsell säger:

  Hej Per, detta är inte en kommentar på ovan inlägg, utan jag tar cansen att fråga dig en, kanske, ovanlig fråga. Jag gillar dina inlägg!

  Jag är mycket för dofter, och när det råder indiansommar, vad är det jag känner för doft? Jag måste fråga nu, eftersom min lille son en gång sa ”det luktar som i Spanien” när vi kom ut en ovanligt varm höstdag.

  Jag tycker doften är helt fantastisk och har försökt känna vad det är – varifrån är det rimligt att den kommer? Jag kan ibland beskriva den som en doft av varmt hav även mitt i en stad. Ibland som varm tjära? Eller varm sand? Det är en mycket speciell doft som jag uppfattar främst kommer utomlands ifrån. Inbillar jag mig? Vilka dofter av ev grönska, vatten eller luft är möjligen tydligare i luften vid indiansommar?

  Vore oerhört tacksam för svar!
  MVh/Staffan

  • Per Holmberg säger:

   Hej Staffan!

   Kul att du gillar mina inlägg, tack! Låter intressant med dofterna du känner! Kan tänka mig att det på något sätt kan komma fram dofter när det varit kallt under hösten och sedan blir en varm period. Tyvärr måste jag säga att jag har ingen aning om detta, har själv rätt dåligt luktsinne också. Hoppas du kan finna vad det är som luktar!

   Hälsningar Per