Himmel och pannkaka!

– Vilket vackert väder idag!

– Ja, men redan ikväll skulle det bli regn hörde jag…

Att vädret är svenskarnas favoritämne när det kommer till kallprat har väl ingen missat? Väder är något som berör oss alla och som alla har en relation till. Vårt språk kryllar också av olika väderuttryck och målande beskrivningar som till exempel: ”det regnar småspik”, ”de lever i ett stormigt förhållande” och ”det kom som en blixt från klar himmel”. Journalister brukar vara pigga på att göra löpsedlar av väderrubriker och ofta döps vädret efter varifrån det kommer. Medelhavsvärme, rysskyla, polska regnkaos och isländska oväder är bara några exempel.

Meteorolog i blåsväder

Meteorolog i blåsväder.

Ett av de mest slitna väderuttrycken måste vara ”det finns inget dåligt väder, bara dåliga kläder”. Hur bra det stämmer kan man diskutera – personligen känner jag mig som meteorolog väldigt övertygad att det finns väder som är så pass dåligt (eller snarare farligt) att man inte ska ge sig ut oavsett vilka kläder man tagit på. En annan klassiker är ”efter regn kommer solsken” eller ”every cloud has a silver lining” som det heter på engelska. Det är ju väldigt trösterikt att tänka på i deppiga stunder!

När vi ändå är inne på de engelska uttrycken så står ”it’s raining cats and dogs” i en klass för sig. Den närmaste motsvarigheten i det svenska språket antar jag är ”ett riktigt hundväder” men exakt vad  uttrycket har för etymologi är okänt. I sällsynta fall, när en kraftig tornado passerar över land eller hav, kan mindre djur som småfisk, spindlar eller grodor dras upp av vindarna och deponeras tillsammans med regnet på någon annan plats. Men att det rent fysiskt skulle regna katter och hundar kan vi utesluta!

Inom musiken är dock alla typer av nederbörd möjliga! Jag tänker såklart på 80-talsdängan ”It’s raining men” med The Weather Girls. Låtskrivare världen över har insett att vädret är det perfekta redskapet för att krydda texterna. Från låtar som ”I’m walking on sunshine” och ”Umbrella” till våra svenska klassiker som ”Fångad av en stormvind” och ”Sol vind och vatten”. Och när Lasse Winnerbäck sjunger om tandläkarväder i ”Söndermarken” är det snarare de gråvita skyarna i oktober man tänker på än en härlig högsommardag i juli. Så här mindre än två veckor före jul hoppas jag att textraden ”Ute faller snön…” snart kan vara i samklang med atmosfären. Let it snow! Let it snow! Let it snow!

Bland vädersymbolerna måste solen vara den starkast skinande. På flaggor från så skilda hörn av världen som Uruguay, Namibia och Kiribati finns alla solen tydligt avbildad, men visste du att även Japans flagga (den röda cirkeln på vit bakgrund) är en representation av solen?

Sedan 1978 har regnbågsflaggan varit på frammarsch. Det var nämligen då som den första gången visades offentligt på San Francisco Pride och det är svårt att tänka sig en bättre symbol för HBTQ-rörelsen än det optiska fenomenet som inkluderar alla färger. Den som letar efter skatten vid regnbågens ände gör sig dock inte besvär. Som du säkert redan vet har regnbågen alltid hunnit flytta på sig innan du lyckats ta dig till rätt plats.

Till sist måste jag avsluta med ett citat från Mark Twain: Alla klagar på vädret men ingen gör något åt det. Det stämmer såklart för det allra mesta, men nuförtiden går det faktiskt att påverka vädret. Genom experiment har man kommit fram till att om man besprutar ett tillräckligt vattenrikt moln med silverjodid så kan man styra när regnet ska falla. Metoden är mycket dyrbar och har använts väldigt sparsamt, det finns ju en hel del etiska och miljömässiga aspekter att ta hänsyn till. Vid OS-invigningen i Peking 2008 använde man dock tekniken och med hjälp av tusentals raketer lyckades man faktisk skingra molnen för att slippa regn under ceremonin. Mer om hur cloud seeding fungerar blir det kanske i kommande blogginlägg!

The sky is the limit!

/Christoffer

Det här inlägget postades i Väder i kulturen. Tagg: , , , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu