Arktiskt klimatpussel, del 1

Den global uppvärmningen på jorden är förutsedd att ha stor påverkan på klimatet över hela världen, men det känsligaste området för dessa förändringar har visat sig vara Arktis. Arktis är ett landskap täckt av snö, havsis och hav, som präglas av kalla och mörka vintrar och kyliga och ljusa somrar och området är i princip helt avlägset från civilisation. Isutbredningen på Arktis har en naturlig variabilitet beroende på årstid, men isutbredningen var ännu en gång alarmerande låg i september 2018. Normalt är isutbredning som minst i september och sedan fryser haven under höst och vintern för att återigen smälta under kommande vår och sommar. Det är dock mycket osäkert hur långt tid det kommer ta tills den global uppvärmningen medför att det inte finns någon havsis i september. Går havsisen kanske till och med att rädda?

Forskning pågår för att öka kunskapen om det arktiska klimatet och senast sommaren 2018 gjordes en arktisk expedition med isbrytaren Oden. I framtidens klimatscenarion är det ytterst osäkert hur snabbt klimatet på Arktis förändras, men det man vet är att det kommer ha stor påverkan på vädret och klimatet på övriga platser på jorden. Det finns därmed att stort värde i att forska inom området.

För att förstå vad som påverkar klimatutveckling i Arktis behöver energibalansen kartläggas i detalj. I korthet är de avgörande faktorerna kopplade till ytan, molnigheten och vädret. Ytan kan vara täckt av is, snö eller hav alternativt något mittemellan. Ytan har helt annorlunda egenskaper ur ett strålningsperspektiv om det är is som reflekterar mycket strålning eller hav som absorberar mycket strålning. Desto mer strålning som absorberas desto större värmande effekt. Molnigheten är också avgörande, men moln kan både ha uppvärmande och avkylande effekt. Alla moln är har inte heller samma strålningsegenskaper och det är delvis kopplat till hur mycket is och vatten de innehåller. Utöver detta ska man också koppla ihop vädret som kan gör att molnigheten och molnens egenskaper förändras och även att ytskiktet går från is till snötäckt is eller att havsisen smälter.

I nästa inlägg sätter vi fokus på arktiska moln och varför det är ännu svårare att prognostisera molnighet och vädret i Arktis än här hemma i Sverige.

Vill du läsa mer om den aktuell isutbredningen hittar du den här:

https://nsidc.org/arcticseaicenews/

Det här inlägget postades i Klimat, Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu