Decembervädret

Nu är det dags att börja vänja sig att skriva 2019 istället för 2018, hur ska det gå? Kommer nog ta ett tag ändå. Men innan vi vänder blad tänkte jag att vi kunde titta tillbaka på hur vädret var i december. Denna förväntansfulla månad där mycket handlar om det blir en vit jul eller inte.

Efter fem snöfria år kom faktiskt äntligen den vita julen även till de södra delarna, åtminstone på de allra flesta platser. Totalt sett blev det en varmare månad än normalt och i delar av Norrland var det hela 4 grader varmare. Både inledningen och avslutningen av månaden var mild men i mitten gav ett högtryck kallt väder i hela landet. Som allra kallast var det i Sveg med -32.7 grader. Den 16:e december drog ett område med snö in i söder. Snön låg sedan kvar på de flesta håll även fram till julafton.

Månaden började med en mild period. Det var även blåsigt med en del regn i söder. I Norrland var det något kallare och här kunde nederbörden delvis falla som snö. Även om det var milt i början så var det ett par dagar med kallare väder i söder med i alla fall några minusgrader på nätterna. Därefter var det flera lågtryck som drog in och gav blåsigt väder med mycket nederbörd. I söder kom det som regn men från norra Svealand och över Norrland kom det mest som snö. Snötäcket späddes på rejält på många håll med 2 dm nysnö.

Mot mitten av december dominerade ett högtryck över landet och kallare luft svepte också ned. I söder var det mestadels minusgrader. Ännu kallare var det i Norrland med 30 minusgrader på en del håll.

Högtrycket försvagades sedan vilket lämnade det vidöppet för nederbördsområden att dra in. Den 16:e kom ett område med snöfall in och berörde stora delar av södra landet och räddade också den vita julen på många håll. Det följdes av en period med mycket moln, lättare snöfall och allmänt minusgrader.

Mot Julhelgen kom kallare luft in och det var 10-15 minusgrader på många håll. Detta var dock tillfälligt, sedan blev det en period med mycket västliga vindar som höll i ända till slutet av månaden. Mild luft strömmade in över hela landet och det var knappt någon skillnad mellan temperaturen i norr och i söder. Det var också mycket blåsigt i fjällen med snö eller inslag av regn.

Den milda vädret i Norrland i slutet av månaden gjorde att december blev  3-4 grader varmare än normalt när man summerat månadens temperatur. Trots att det blev varmare än normalt även i söder så kom kylan i rätt tid för att vi skulle få den vitaste julen på flera år.

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu