Håll i hatten!

Vilken blåsig start det varit på det här året! Redan natten till den 2:a januari drog stormen Alfrida in med full kraft och bland annat Bjuröklubb utanför Skellefteå och Örskär vid Upplandskusten noterade orkanstyrka i vindbyarna. Allra värst drabbat blev Roslagen där det i skrivande stund, två veckor efter stormens framfart, fortfarande är många hushåll som står utan el på grund av att träd fallit över kontaktledningarna. Röjningsarbete pågår men det fortsatta vintervädret har satt en del käppar i hjulet.

En blåsig dag till havs. La Jument, nordvästra Frankrike. Foto: Mathieu Rivrin (via instagram)

En positiv nyhet i samband med Alfrida var att Sverige satte nytt vindkraftsrekord! På nyårsdagen producerade vindkraften 134 GWh och stod då för 30% av den totala energiproduktionen (att jämföra med normala 10%). Mycket vindkraft leder till att elpriserna blir lägre och jämför man nyårsafton med nyårsdagen sjönk priset med 20%. Visste du att bara en liten ökning av vindstyrkan har stor effekt på energiinnehållet i vinden? Tilltar vinden från 5 till 10 m/s har energimängden inte bara dubblats utan istället ökat åttafaldigt!

Fredagen den 11:e januari passerade nästa storm, döpt till Jan, över mellersta och norra Norrland. Allra blåsigast blev det i Stekenjokk, där Jämtlandsfjällen möter Västerbottensfjällen, där medelvinden var väl över gränsen för orkanstyrka och vindbyarna nådde smått ofattbara 50 m/s.

Som du kanske lagt märke till är det nästan alltid så att toppnoteringarna när det varit rejält blåsigt antingen kommer från kusten eller från fjälltrakterna. Väderstationerna är strategiskt utplacerade för att få en så representativ mätning som möjligt av vindförhållandena i området och det finns en lång rad av kriterier som måste vara uppfyllda för att mätningen ska få ske just där. För att mätningarna ska bli jämförbara och inte påverkas för mycket av marken (friktion påverkar vinden) mäts vindens styrka och riktning högst upp i en 10 meter hög mast (till skillnad från till exempel temperatur som mäts på 1,5-2 m höjd). Medelvinden är medelvärdet av alla mätvärden under en tiominuters-period och byvinden är det högsta värdet under 2-3 sekunder som uppnåtts under en timme. Vindbyarna är alltså alltid kraftigare än medelvinden och det är också de hårdaste vindstötarna som ställer till mest skada – det är de som får träd att ge vika och river loss takpannor mm.

Själva mätningen av vind sker med hjälp av en anemometer (från grekiskans anemos för vind). Anemometern kan antingen vara av en enklare modell, som en propeller eller ett skålkors, eller mer avancerad, som en ultrasonic som mäter de pyttesmå förändringar i en ljudsignals hastighet som vinden orsakar. En fördel med ultrasonicen är att den inte har några rörliga delar som kan frysa fast, vilket annars är ett stort problem med de mekaniska anemometrarna i fjällen.

När vi meteorologer pratar om vinden anger vi alltid en riktning och hur mycket det blåser i medelvind. Vindriktningen är definierad som det håll det blåser ifrån, så sydliga vindar innebär alltså att luft tar sig upp från kontinenten till våra breddgrader. Hur mycket det blåser i vindbyarna anges bara när det blåser riktigt mycket.

Olika vindstyrkor har olika namn och det finns en exakt tabell för när de olika namnen ska användas. Vad betyder det egentligen när vi säger ”måttliga sydliga vindar”? Se tabellen nedan för svar!

Om det gör det enklare för dig kan du tänka dig att svag till måttlig vind ungefär motsvarar en cykeltur, frisk vind det du upplever på en EU-moped och hård vind om du sticker ut huvudet genom fönstret på en bil som åker i ungefär 60 km/h. Stormstyrka motsvaras av det vinddrag som blir när bilen kör 90 km/h och för orkanstyrka är det som att sticka ut huvudet när bilen kör i 120 km/h på motorvägen. Do not try this at home!

Benämning på landm/sBenämning till sjössÄldre benämning till sjössVindens påverkan
Lugnt0-
0,2
StiltjeStiltjeSjön ligger spegelblank
Svag vind0,3-
1,5
BrisNästan stiltjeKnappt märkbar vind, små krusningar på sjön
Svag vind1,6-
3,3
BrisLätt brisEn vimpel lyfts
Måttlig vind3,4-
5,4
BrisGod brisEn vimpel sträcks, löv vibrerar, enstaka vågkammar bryts
Måttlig vind5,5-
7,9
BrisFrisk brisTunna grenar rör sig
Frisk vind8,0-
10,7
BrisStyv brisMindre lövträd svajar, börjar bli jobbigt att gå mot vinden
Frisk vind10,8-
13,8
BrisHård brisStora grenar på lövträd rör sig
Hård vind13,9-
17,1
KulingStyv kulingSvårt att gå upprätt, sjön tornar upp sig allt mer
Hård vind17,2-
20,7
KulingHård kulingKvistar börjar brytas, besvärligt att gå på öppna ytor
Hård vind20,8-
24,4
KulingHalv stormMindre träd bryts, takpannor blåser ner, man börjar ställa in färjetrafiken
Storm24,5-
28,4
StormStormStora träd kan ryckas upp med rötterna, stora skador på hus, färjetrafiken ställs in
Storm28,5-
32,6
StormSvår stormAlla träd har fällts på stora ytor i skogen, havet helt vitt
Orkan32,7-
OrkanOrkanStora föremål flyger i luften, fönster blåser in, båtar kastas upp på land, allmän ödeläggelse

Det här inlägget postades i Aktuellt väder, Extremväder, Meteorologi och meteorologens arbete. Tagg: , , , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu