Stormig inledning av 2019

Lågtrycket som skulle bilda stormen Alfrida drog in över landet redan på nyårsdagen den 1 januari. Det rörde sig in från Lofoten under natten, och redan mitt på dagen låg lågtryckscentrum över södra Finland med ett lufttryck på under 980 hPa. Det kan man jämföra med januaristormen Gudrun 2005 som hade ett lägsta lufttryck på ca 960 hPa. Det som driver vind är skillnader i lufttryck, så lite förenklat kan man säga att ju lägre tryck det blir i lågtryckets centrum, desto större chans till stor lufttrycksskillnad mot omgivande områden. I samband med att själva lågtryckscentrum hade passerat Sverige fick vi de kraftigaste vindstyrkorna i samband med den nordvind som tog ordentlig fart under den andra halvan av dygnet. Maxvinden under nyårsdagen uppmättes vid Västerbottenskustens Bjuröklubb med 27,4 m/s (storm). Byvinden nådde orkanstyrka med 35 m/s, även Upplandskusten fick orkanbyar på 33 m/s vid Örskär och Söderarm. Finland berördes givetvis också och där blev toppnoteringarna ännu lite värre under nyårsdagen med 28,7 m/s vid Valsörarna utanför Österbottenskusten (byvind 37,9 m/s). De extrema vindarna fortsatte sedan härja under onsdagen den 2:a, men mot natten till torsdag den 3:e började vinden avta då lågtrycket rörde sig bort över Baltikum och Ryssland. När vi summerar stormen blev onsdag 2/1 den blåsigaste dagen med 29 m/s vid Örskär, byvind på 38,5 m/s. I stort sett hela södra halvan av Sverige hade åtminstone hårda vindbyar någon gång under dygnet och längs kusterna nåddes stormstyrka i byarna på de flesta håll. Om man jämför med svenska rekordvindar så kom vi ganska nära januarirekordet för byind utanför fjällen, 42,4 m/s från Hanö den 8 januari 2005. I Finland blev onsdagen också den blåsigaste dagen med 32 m/s vid Märket, Ålands hav (halva ön Märket tillhör Sverige, men mätningen sker på den finska sidan). Här uppmättes byvindar på 40,2 m/s. Allra värst var dock Bogskär söder om Åland med en medelvind på 32,5 m/s (nytt finskt rekord) och byvind på 41,6 m/s. I Finland gick stormen under namnet Aapeli.

Lokala rekord i Sverige: Fårösund-Ar slog sitt byvindsrekord med 35,2 m/s, strax över det gamla rekordet från 15 mars 2014 då det blåste 34,6 m/s. Stationen har bara funnits sedan 1995.

Det här inlägget postades i Aktuellt väder, Extremväder. Tagg: , , , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu