Marsväder

Har ni fått några vårkänslor än? Kanske tagit den första kaffen i solen? Det har redan blivit vår längst i söder. De närmaste dagarna ser det ut att bli mycket varmt för årstiden med mycket sol också.

Snart går vi in i mars månad vilket är den månad när större delen av Götaland och Svealand brukar få vår. Kanske inte så konstigt när solen ger mer energi och dagarna blir längre och längre. Fast hur påverkar det vädret?

Med kortare nätter får ju temperaturen inte chans att lagra kyla på samma sätt. Även om det fortfarande kan förekomma mycket kalla nätter så är det ändå inte riktigt som januari och februari. De längre dagarna gör också att solens energi får verka längre. Den högsta temperaturen som uppmätts i mars är 22,2 grader i Oskarshamn 1968. Den lägsta temperaturen som uppmätts är -45,8 grader i Vuoggatjålme 1971. Så med andra ord, det kan vara mycket stora skillnader i temperatur.

Det blir inte bara varmare med mer energi från solen, det påverkar även vädret på fler sätt. Dimmoln som bildats under natten löses upp snabbare och det kan alltså bli soligare dagar. När marken värms upp mer effektivt av solen kan det få luften att röra sig uppåt. Den uppåtstigande luften kan sedan bilda stackmoln, ni vet de där vita fluffiga molnen. Dessa moln blir allt vanligare och är också ett säkert vårtecken.

Mars månad är också en månad med generellt mindre nederbörd och mer sol, i alla fall om man jämför med december och januari. Lågtryck med fronter brukar inte vara lika vanligt förekommande som tidigare under vintern och högtryck kan bli något vanligare.

Dessutom är luften ofta mycket torr och det påverkar vädret på flera sätt. När luften är torrare i kombination med mer energi från solen torkar vägarna upp mycket lättare. Om man ska till fjälls kan det vara fina torra vägar. En annan effekt är att vinden kan bli mycket byig och växlande.

Sammanfattningsvis skulle jag ändå säga att mars är en bra månad. Kan få fina och soliga dagar med både skidåkning och vårvärme. Vem vet, hittar du en vägg med söderläge kanske man kan visa t-shirten med en kaffe i handen. Ut och njut så mycket ni kan!

Det här inlägget postades i Årstider, Väderskola. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu