Snart kan våren vara på väg

Stora delar av södra Sverige, särskilt Götaland, har haft en dygnslägstatemperatur som varit på plussidan och därmed också en dygnsmedeltemperatur över 0 °C. Delar av Skåne har fortfarande meteorologisk höst. Definitionen för vår som används i Sverige består av flera delar, dels så ska dygnsmedeltemperaturen vara över 0 °C, dels så ska det vara så i minst sju dygn i följd. Dessutom ger prognoser för kommande tiden vid handa att det i Götaland åtminstone fram till och med tisdag kommer att vara nästan uteslutande plusgrader. Då borde väl saken vara klar kan man tro, men det finns ytterligare ett krux, nämligen att SMHI bestämt att våren inte får anlända till Sverige före den 15 februari. Därför visas inte vårtemperaturer före den 15 februari på årstidskartan. Det innebär också att vi inte kan veta om våren kom den 15 februari förrän den 22:a, eftersom det då har gått 7 hela dygn inklusive den 15:e. Så långt som en vecka framåt är prognosen ganska så osäker, men det finns en del indikationer på att vi kan få nordliga vindar och tidvis ganska så klart väder även i södra delen av landet vilket skulle kunna ge tillräckligt med minusgrader för att dygnsmedeltemperaturen på många håll i Götaland ska gå under noll och då får man ju börja om från början med att räkna de sju dagarna. Det finns fortfarande chans att några kustnära stationer håller sig på plussidan även om det blir några kallare nätter i slutet av nästa vecka.

Det är faktiskt inte så ovanligt att någon eller några väderstationer i sydligaste Sverige aldrig får någon meteorologisk vinter utan går direkt från höst till vår och så ser det ju ut att kunna bli även i år. Förra vintern var det endast den sydligaste spetsen på Skåne som inte fick någon vinter meteorologiskt sett. Vintern var också speciell på flera sätt, då början var mycket mild men runt just den 15 februari blev det ordentligt mycket kallare och det kalla vädret fortsatte sedan under hela mars och delvis även in i nästa månad vilket gjorde att det på många håll i landet dröjde ända in i april innan det blev meteorologisk vår. Även året före var det en liten del av Skåne som inte fick någon vinter men vintern 2015/2016 så fick hela Sverige meteorologisk vinter.

Även om det skulle bli vår under den kommande veckan längst i söder så skulle det faktiskt inte vara så jättekonstigt eftersom det i Skånes kusttrakter normalt blir vår under den sista halvan av februari. Skulle vi däremot få vår på de mest höglänta delarna av Sydsvenska höglandet så skulle våren där vara omkring en månad för tidig då det normalt blir vår efter den 20 mars i dessa delar. Med normalt avses ett genomsnittligt datum för vårens ankomst under perioden 1961 till 1990. När man väl fått meteorlogisk vår går man inte tillbaka och kallar det vinter igen även om det skulle bli ett bakslag med kallare väder.

@nydahlylva
Foto: Ylva Nydahl

Det här inlägget postades i Aktuellt väder, Årstider. Tagg: , , . Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu