Den meteorologiska våren klättrar upp över landet!

Den meteorologiska våren definieras som sju dygn i sträck med en dygnsmedeltemperatur över nollgrader. Dygnsmedeltemperaturen mäts från klockan 19 till klockan 19. Första datumet som vårtemperaturer börjar räknas är 15 februari och sedan behövs vårtemperaturer sju dygn i rad för få meteorologisk vår. Under våren och senvintern är det vanligt att vi får vårtemperturerna som infinner sig ett par dagar men att vinterväder sedan kommer tillbaka. Det är ju precis vad som hände i östra Götaland och Svealand i år.

Vårens ankomst datum hittills under 2019. Källa: SMHI.

I slutet på februari, närmare bestämt 15 februari, kom våren till västra Götaland efter att mild luft legat över landet en längre period. Även östra Götaland och Svealand var nära på att få vår i februari men efter nordliga vindar och lägre temperaturer under det sjätte och sjunde dygnet höll sig vintern kvar. I Hoburg på Gotland missade gick man miste om den meteorlogiska våren den sista timmen när temperaturen sjönk nästan en hel grad mellan kl. 18 och kl. 19. Nu, nästan en månad senare har våren åter börjat leta sig upp över landet som man ser i bilden ovan. Generellt sett har våren kommit tidigare i år i relation till den genomsnittliga vår ankomsten. På vissa platser 2-3 veckor tidigare än normalt på andra platser endast någon enstaka dag.

Den närmaste tiden finns det möjlighet för våren att nå ytterligare norrut när solen blir starkare samtidigt som det väntas mer högtrycksbetonat väder över centrala och västra Europa. Högtryck söder om oss kan vanligtvis trycka upp mildare luft över framförallt södra Skandinavien. I norra Skandinavien är det däremot inte omöjligt att det blir mer ostadigt väder med en hel del snö och regn.

Våren väntas som sagt klättra vidare norrut under veckan när mild luft rör sig upp över landet. Periodvis under början och mitten på nästa veckan kan däremot lite kallare luft dra ner över landet igen med nordliga vindar, vilket gör det osäkert hur långt våren kommer nå. Troligtvis kommer ifall våren nå upp över delar Gästrikland och Dalarna och svaret har vi om en vecka!

Det här inlägget postades i Aktuellt väder, Årstider. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu