Vad hände med värmen?

I slutet på förra veckan fick vi nytt värmerekord för året med 19.1 grader i Göteborg den 4 april. Själv var jag i fjällen och njöt av vad vi kallar den femte årstiden, vårvintern, men i början på denna vecka har det blivit betydligt kallare i hela landet. Vad var det då som hände?

Jo, ett lågtryck stationerade sig öster om Sverige samtidigt som ett högtryck befann sig nordväst om Skandinavien. Både lågtrycket och högtrycket bidrog då till att luften strömmade in över Sverige norrifrån. I detta fall hela vägen från Arktis. I sådan situationer blåser det ofta mycket på Bottenhavet, Bottenviken och delar av Östersjön. Det gör att det ofta bildas snöbyar längs kusterna i öster och så även denna gång. Nattetid fick vi minusgrader hela vägen ner till Skåne under tisdagen, även om det längs kusterna höll sig strax över nollan.

Vidare under veckan väntas stabilare väder med en hel del sol. Ett högtryck kommer växa in över landet och övervägande klart väder. Det är dock fortsatt mycket kall luft som befinner sig över Sverige vilket gör att maxtemperaturerna väntas ligga på under 10 grader. Till nästa vecka ser däremot chanser goda ut för att det ska kunna bli varmt igen.

Detaljerna för väderprognosen i nästa vecka är i nuläget osäkra men troligen kommer det fortsatt vara högtrycksbetonat väder över Sverige. Varmare luft väntas strömma in och det kan framemot Skärtorsdagen bli uppemot 15 grader på flera platser i landet. Vårens ankomst kan då kanske fortsätta klättra upp över Norrland där vårvintern upplevs som bäst.

Det här inlägget postades i Okategoriserade, Specialprognos. Bokmärk permalänken.

Kommentointi poistettu